Bejelentkezés
KREDITVADASZ.HU

KREDIT
VADÁSZ

egyetem

Info

KREDITVADASZ.HU
/education/preview/3482/Hungary/Kodolanyi-Janos-Foiskola/Intezmenyi-kommunikator/Sajtomufajok-Elmelete-2/Segedlet-fogalmak.html

KreditVadász - Segédlet, fogalmak

A kreditvadasz.hu egy felsőoktatási közösségi oldal amely segít kapcsolatot tartani a hallgatók között, ezáltal segítséget nyújt a sikeres tanulmányi eredményeid elérésében. Megoszthatjátok egymással korábbi ZH és vizsgafeladataitokat, megvitathatjátok ezek megoldását, jegyzeteket tölthettek fel, elmondhatjátok tapasztalataitokat tantárgyakkal kapcsolatban.


Legújabb twittek

Keresés
Kezdőlap

|

Mi a kreditvadasz.hu Egy felsőoktatási közösségi oldal amely segít kapcsolatot tartani a hallgatók között, így segítséget nyújt a sikeres tanulmányokhoz...

Segédlet, fogalmak

Országok listájaHungaryKodolányi János FőiskolaIntézményi kommunikátorSajtóműfajok Elmélete 2.Segédlet, fogalmak

2009.05.25 13:11:17
(10)


Az alábbi szöveg egy formázás és képek nélküli előnézete a dokumentumnak. A tökéletes megjelenítéshez jelentkezz be, majd töltsd le a dokumentumot.
I. Mi a különbség a tényújságírás és a vélemény újságírás közt?

A tényújságírás körébe tartozik a hír, a tudósítás, és Domokos Lajos szerint az interjú is.
A hírek választ adnak a 4W és 1 H kérdésre. Objektív tartalommal rendelkeznek, és nem tartalmazhatnak véleményt. A tudósítás esetén a tudósító szemtanúként van jelen, és így láttatja az eseményt, de nem fogalmazhat meg véleményt. Az interjú beszélgetés kezdeményezése egy érdekes emberrel= portréinterjú, vagy beszélgetés egy érdekes témáról= témainterjú. Az interjúban a kérdések feltevése kapcsán megfogalmazódhat vélemény, ezért ezt átmeneti mqfajnak is tekinthetjük.

A riport komplex mqfajcsoport. Tartalmaz hírt, tényekrQl számol be, tudósít, rendelkezik mélyebb irodalmi szintq tartalommal is.

A publicisztikai újságírás elemei teljes mértékben tartalmazzák a véleményt. A publicisztika nyilvános közírás, illetve nyilvános közbeszéd. A publicisztika körébe tartozik: kommentár, jegyzet, vezércikk, nyílt levél, glossza, kritika, recenzió, karcolat vagy tollrajz, esszé, vitacikk, hírfej, útirajz, karikatóra, sajtófotó.

SAMU 1 SAMU 2
Hír hír
Tudósítás tudósítás
Publicisztika publicisztika
Interjú riport interjú
riport





II. Mi a riport? Miért összefoglaló mqfaj?

A latin reporto szóból származik, jelentése hazahozni a hírt. Az angol to reporte is ebbQl ered. Jelentése: a, közölni; b, hír, tudósítás; c, puskadurranás, és ágyúdörgés.

Domokos Lajos szerint a riport: Különféle mqfaji sajátosságokat ötvözQ, néha szinte rendQrségi nyomozói, máskor társadalomtudományi kutatási módszerekre is építQ tudósítás. Melyben az újságíró személyiségén keresztül tükrözQdik a valóság egy jelentése.
A riport magja a tényekrQl való beszámolás, jelentés, tudósítás, de az irodalmi, társadalomtudományi elemekkel, statisztikákkal feldúsítva egy mélyebb újságírói munka elvégzésére is alkalmas. Nem tudósítás, mert nem feltétlenül napi eseményhez kötQdik, de magába foglalja a hírt, tudósítást, interjút, nyilatkozatot is. Ezek elemeit felhasználva, és a jellegzetességeket meg is haladva publicisztikai erejqvé nQ. Aprólékos kutatómunkát, több emberrel készített interjút is igényel, így születik meg egy nem feltétlenül napi aktualitáshoz tartozó, de feltétlenül idQszerq írás.




III. Mi a jegyzet, kommentár, glossza?

Kommentár: egy esemény vagy jelenség rövid tömör megvilágítása, a vele összefüggQ más események, tények, adatok, háttérinfók segítségével. Támaszkodik a tájékoztatásra, hír az elQzménye, de nem hírmagyarázat ( ebben alig van vélemény) a kommentár pedig maga a vélemény, amit én fqzök hozzá.

Jegyzet: a publicisztika véleményét hosszabb-rövidebb írásban, tárgyszerqbb stílusban kifejti, személyes megjegyzést fqz egy-egy eseményhez, jelenséghez. Nem törekszik az objektivitásra, áthatja a személyiség. A kommentárnál személyesebb.

Glossza, széljegyzet: görög eredetq szó, jelentése spanyol versforma. ElsQ olvasásra is jól felfoghatóan és röviden exponálható társadalmi, közéleti anomália, egyetlen igen tömör, kitérQ nélküli gondolatmenetben csattanóval végzQdQ ironikus kipellengérezése. Általában konkrét eseményhez, hírhez kapcsolódik, amiben az író leplezni való dologra akad.

V. Jellemezd a vélemény újságírás fQ vonalait? Mi a publicisztika fQ vonása, honnan származik?

A publicisztika megismerés önálló lehetQségeit hordozza, és új összefüggéseket tár fel a jelenségek között. A publicisztika reprezentatív mqfaj, ami a rendszerváltás után alakult ki. A vélemény újság írás mondhatni gyúlékony anyag, mindent szabad . A publicisztika a latin eredetq publikus szóból származik jelentése nyilvános. Publico, publicare = közétesz, nyilvánosságra hoz.

A publicisztika: nyilvános közírás, nyilvános közbeszéd
Feladata:
értelmezze a különbözQ jelenségeket
Bevallottan befolyásolni, és meggyQzni akar
Sajtó manipulál, bár a hírnél elvileg nincs vélemény, de azért mégis van
A publicisztika menQ manipuláció, baj ha propaganda lesz, itt érezzük a rá erQszakolást
JellemzQi:
@APè
ê
ü
î
ð


?
@


(ŒŽÌhj~²´Ä”–¾X- # #2#’%.ú1ü102Ž22¢2Ö5Ø5æ5š6œ6È6l7n7~7Þ7à7î7 99<9.:0:<:; ;*;h;j;|;À;Â;Ø;,=.=@=ú=ü=>:?* h‘h>*h‘hhu €h‘h5Z@Aè
ê
î
ð
?
@
”
í
G  ÿ



(*ŒŽˆ ÷÷ïïïïïïïïïïïïïïïïïï÷÷ïïïïï $a$gd‘h $a$gd‘hHþhj²´”–V-X- # #„#š#â#:$Ì$|%’%ê./÷ï÷÷÷÷÷÷÷ç÷÷÷÷÷ÜÜÜÜ×ÌÁ
$
&
Fa$gd‘h
$
&
Fa$gd‘hgd‘h
$
&
Fa$gd‘h $a$gd‘h $a$gd‘h $a$gd‘hkülönbözQ véleményekrQl alternatívát kínál, vagy egy adott személy, vagy lap, vagy sajtóorgánum álláspontját tükrözi
Aktualitás
Valamelyik oldalon állást foglal
Többsége közügyekrQl szól
A publikált dolgok akkor fejezQdnek be, ha az olvasó elolvassa a cikket
Eredeti információt nem tartalmaz, az a hírben van
Az írások érzelmesek
Tartalma:
Alap információk: hír, tudósítás
Háttér információk: a, használom a hátteret b, csak háttéri információt használok
Gondolati információ: ez a publicisztika területe




VI. Publicisztika mqfajok


Kommentár, jegyzet, glossza lásd: III. tétel

Vezércikk: a Révai Lexikon szerint: a hírlap élén álló, az általános politikai helyzettel vagy valamilyen aktuális napi kérdéssel foglalkozó közlemény, amely a közvéleményt a lap álláspontjának próbál megnyerni. Az Új lexikon szerint: kiemelkedQ helyen legtöbbször az elsQ oldalon található cikk, ami idQszerq, közérdekq témát fejteget. (ha nincs aláírva a szerkesztQséget képviseli, ha alá van írva, akkor az újságot)

Hírfej: valamilyen hétköznapi esemény, amit röviden, színesen, csattanósan idéz fel az újságíró.

Karcolat vagy tollrajz: rövid tanulságos történetet beszél el, életképet rajzol meg irodalmi stílusban.

Útirajz: leírás egy országról, helységrQl, kultúrájáról

Kritika: olyan értékelQ cikk, amely valamely mqvészeti alkotást sokoldalúan alaposan elemez azért, hogy az olvasót orientálja. Véleményt is tartalmaz.

Recenzió, mqismertetés: mqvészeti alkotások rövid értékelQ ismertetése a figyelem felkeltés szándékával. ElsQsorban információt közöl a mqrQl.

Esszé: véleményt fejez ki. Irodalmi jelenségeket vagy több mqvet összefoglalva irodalmi színvonalon bemutató mq.

Karikatúra: a rajz is tükrözhetQ vélemény

Sajtófotó: tükrözi a publicisztika elemeit

Nyílt levél: sajtóbeli közlésre szánt jegyzet ami levél formát ölt. A címzett lehet konkrét, vagy kitalált személy. ErQsen szubjektív, meghitt hangnem, indulati fqtöttség jellemzi.

Vitacikk: két publicista két véleményt mond egy dologról, és azokat egy idQben egymás mellett közlik.

Tárca: az élet egy-egy jelenségének, emberek közti jeleneteknek olvasmányos, igényes, színes feldolgozása. A többi cikktQl formailag kerettel el van különítve

Feuilleton: ez egy összefoglaló név, lehet recenzió, útleírás, karcolat. Rövidebb változata (hírfej, vicc, vers, glossza, karikatúra, fotó) a közbeékelt cikk=enterefile.



VIII. A riport fogalma:

A latin reporto szóból származik, jelentése hazahozni a hírt. Az angol to reporte is ebbQl ered. Jelentése: a, közölni; b, hír, tudósítás; c, puskadurranás, és ágyúdörgés.

Domokos Lajos szerint a riport: Különféle mqfaji sajátosságokat ötvözQ, néha szinte rendQrségi nyomozói, máskor társadalomtudományi kutatási módszerekre is építQ tudósítás. Melyben az újságíró személyiségén keresztül tükrözQdik a valóság egy jelentése.

A Magyar értelmezQ kéziszótár szerint a riport: a helyszínen vagy helyszíni tapasztalok alapján, az illetékesek megszólaltatásával készítet hírlapi illetve rádiós, vagy televíziós tudósítás.

Faragó Vilmos szerint: érdekes esemény vagy állapot felfedezQ bemutatása az eleven leírás és társadalmi ok nyomozás módszereivel.

Cserhalmi Imre szerint: egy-egy esemény, jelenség, helyzet hátterének és /vagy társadalmi összefüggésinek sok tényen, véleményen alapuló írói eszközöket és alkalmazó feltárása.

Hasonló témájú dokumentumok
- 2009-09-27 16:01:13
- 2009-10-16 23:38:54
- 2009-12-03 17:25:46
- 2009-09-27 15:37:31
A mások által feltöltött dokumentumokat értékelheted. Ha úgy ítéled meg, hogy a vizsgára való felkészülés szempontjából hasznos volt egy dokumentum, akkor adj rá sokcsillagos értékelést.
Ha hibákat tartalmaz, vagy egyéb probléma van vele, akkor keveset.
A dokumentumok sorrendje az értékelések alapján adódik. Ami fentebb van a listában, azt hasznosabbnak ítélték társaid. Az új dokumentumok pedig (értékelések hiányában) szintén a lista tetején kezdenek.

Hozzászólások

Ha észrevételed van egy dokumentummal kapcsolatban (például hibát találtál benne), akkor a Hozzászólások részben jelezheted. Az olyan jellegű kérdéseket mint pl.: A 2. feladat 4. sorából milyen átalakítással jutottunk az 5. sorban szereplő képlethez? - szintén ide érdemes írni
Egy tipp az oldalhoz! - Csakúgy mint amikor könyvtárakat/mappákat hozol létre a számítógépeden, egy tantárgyon belül is hasonló analógiával tetszőleges kategóriák és alkategóriák hozhatóak létre. Próbálj mindig a legmegfelelőbb kategóriába tölteni, hogy átlátható legyen a feltöltött dokumentumok szerkezete.

Cimkefelhő

14 19. század adatbázis adatgyűjtés alkotmány állatrendszertan analízis dolgozat andorka asdf babits cikk civilisztika csehov eloadas építészet feladatgyűjtemény fogalomtár írányítástechnika java kémia kérdések korreláció kórtan környezetgazdaságtan környezeti katalízis környezetvédelmi mikrobiológia marx média megtakarítás mills munkaerő nitridálás növényszervezettan ókori kelet példák petőfi pricing strategies reklám reneszánsz rézsűállékonyság romanika röviditett stat szentmiklóssy tükör újság utazás üzleti terv válgazd vezetői